Table of Contents:

 1. Hvordan styrer Månen rumstation?
 2. Hvad er formålet med ISS?
 3. Hvad laver man på ISS?
 4. Hvordan får man ilt på en rumstation?
 5. Hvor lang tid tager det at flyve til ISS?
 6. Hvornår startede man ISS?
 7. Hvordan sikrer man sig at astronauterne får den rigtige kost på en lang rejse i rummet?
 8. Hvor lang tid tager det at flyve til rummet?
 9. Kan man accelerere i rummet?
 10. Hvad skal der til for man kan klare det fysisk at komme i rummet?
 11. Hvad hed russernes første rumstation?
 12. Hvornår kan man se ISS over Danmark?
 13. Hvad forskes der i på Den Internationale Rumstation?
 14. Hvordan sover man i rummet?
 15. Hvordan lugter rummet?

Hvordan styrer Månen rumstation?

Den Internationale Rumstation ISS Derfor vil den langsomt falde ned mod Jorden, hvis man ikke gør noget. Så man er nødt til at give den et lille skub med særlige styreraketter engang i mellem, for at den ikke skal styrte ned.

Hvad er formålet med ISS?

RumstationDen Internationale Rumstation / Primær anvendelseRumstationer er kunstigt skabte konstruktioner, der har til formål at tillade mennesker at leve i rummet udenfor Jordens atmosfære. En rumstation adskiller sig fra andre bemandede rumfartøjer ved ikke at have større selvstændig fremdriftssystem eller mulighed for at lande. Wikipedia

Hvad laver man på ISS?

Hvad er formålet med ISS? Ifølge aftalen mellem de russiske og amerikanske partnere skal ISS tjene som et laboratorium, et observatorie og en fabrik. På længere sigt skal rumstationen også kunne sørge for transport, ordne vedligehold og virke som base for fremtidige mulige missioner til Månen og Mars.

Hvordan får man ilt på en rumstation?

Vand giver ilt til astronauterne. Noget af det rene vand fra vandrensningssystemet sendes gennem et apparat, der via elektrolyse spalter vandet i brint (H2) og ilt (O2). Ilten sendes ind i kabinerne til astronauterne, mens brinten sendes ud i rummet.

Hvor lang tid tager det at flyve til ISS?

I første omgang flyttede man opsendelsen med et døgn fra den 1. september til den 2. september, og efter den seneste justering af ISS' bane omkring Jorden i juli har man nu udvidet flyveturen op til ISS til to døgn i stedet for seks timer.

Hvornår startede man ISS?

Stationens første modul, kaldet Zarja, blev opsendt i 1998 af Rusland. Rumstationen er en fusion af Ruslands og USA's planlagte Mir 2 og Freedom-rumstationer. Canada, Japan, og 11 medlemmer af det europæiske rumsamarbejde ESA er juniorpartnere, mens Brasilien er løst tilknyttet.

Hvordan sikrer man sig at astronauterne får den rigtige kost på en lang rejse i rummet?

Når astronauter sendes ud i rummet, skal de have en stor madpakke med. Ofte varer en rumrejse mere end et år. Derfor er det vigtigt, at de får den helt rigtige mad med. Maden skal både være god ernæring, fylde meget lidt, veje minimalt og være nem at tilberede.

Hvor lang tid tager det at flyve til rummet?

Et af de helt store problemer med rejser i rummet er, at de tager meget lang tid, uanset hvilken raket man flyver med. Den seneste mission til Mars, som netop er sendt afsted, tager omkring syv måneder om at nå frem. Den kortest mulige rejse med eksisterende teknologi er cirka seks måneder.

Kan man accelerere i rummet?

De kemiske raketter giver en høj acceleration, når rumskibet starter fra en rumstation. Godt på vej mod Mars overtager ionmotoren, og selv om accelerationen er lille, kan hastigheden over en periode på flere måneder sagtens øges betydeligt.

Hvad skal der til for man kan klare det fysisk at komme i rummet?

Det lyder dejlig nemt, men det er en udfordring, hvis man ikke træner og vedligeholder sine muskler. Ellers ville man have svært ved at gå eller trække vejret, når man kom tilbage til Jorden. Så alle astronauter skal træne mindst to timer hver eneste dag. Det kræver særlige motionsredskaber at træne i rummet.

Hvad hed russernes første rumstation?

Hermann Oberth gav i 1923 det første videnskabelige udkast til en rumstation. Verdens første rumstation var den sovjetiske Saljut 1, som blev opsendt i 1971. Sovjetunionen satsede i sit rumprogram på at udvikle rumstationer, og efterhånden blev de i stand til at holde dem i kredsløb i længere og længere tid ad gangen.

Hvornår kan man se ISS over Danmark?

Rumstationen vil kunne ses til og med 28. maj. Først i løbet af juli måned vil den atter kunne ses på aftenhimlen fra Danmark.

Hvad forskes der i på Den Internationale Rumstation?

Forskningen på ISS hjælper med at finde ud af, hvad der sker med mennesker og ting, når de opholder sig i vægtløs tilstand over længere tid. I denne tilstand er der ingen belastning på den menneskelige krop, hvorfor f. eks. knoglerne nedbrydes, da de ikke producerer den nødvendige kalk.

Hvordan sover man i rummet?

Det første, astronauterne gør på toilettet, er at tænde for udsugningen. Det bliver brugt i stedet for vand og suger urin og afføring i den rigtige retning, så det ikke svæver rundt. Astronauterne skal tisse i en tragt, mens de laver "nummer to" i en særlig beholder.

Hvordan lugter rummet?

Rummets lugt er blandt andet blevet sammenlignet med lugten af krudtslam fra en affyret pistol. Udover krudtslam, skulle der også lugte lidt ”bittert” og ”metallisk” når man forlader Jorden. Lugten er også blevet beskrevet som en blanding af krudt, brændte bøffer, hindbær og rom.