Table of Contents:

 1. Hvordan opstod Haiti?
 2. Hvorfor taler man fransk i Haiti?
 3. Er Haiti selvstændig?
 4. Hvor ligger Haiti henne?
 5. Hvem hjalp Haiti i 2010?
 6. Hvordan er situationen i Haiti i dag?
 7. Hvordan hjalp de i Haiti?
 8. Hvor ligger Hawaii i forhold til USA?
 9. Hvilken plade ligger Port-au-Prince på?
 10. Hvilke organisationer hjalp efter jordskælvet i Haiti?
 11. Hvor voldsomt var jordskælvet i Haiti i 2010?
 12. Hvornår var Haiti?
 13. Hvornår blev Haiti selvstændig?
 14. Hvor mange jordskælv har der været i Haiti?
 15. Hvorfor er der ofte jordskælv i Haiti?

Hvordan opstod Haiti?

Jordskælvet i Haiti opstod på forkastningen mellem den caribiske og den nordamerikanske kontinentalplade. Spændingerne opstår fordi dele af pladerne hænger fast i hinanden for så pludselig at løsne sig. Forkastningen som var skyld i tirsdagens jordskælv kaldes 'Enriquillo-Plaintain Garden'.

Hvorfor taler man fransk i Haiti?

Haitisk har siden 1961 været anerkendt som officielt sprog takket være Felix Morisseau-Leroy. Fra uafhængigheden i 18 var fransk det eneste litterære sprog i landet. Haitisk har været sparsomt brugt i litteraturen, men brugen er stigende.

Er Haiti selvstændig?

I 1804 blev Haiti selvstændig. Siden har forholdene i landet været kaotiske. USA har interveneret flere gange og overtog styret fra 19. Landet var styret af lægen François Duvalier ("Papa Doc") (), og efter hans død overtog sønnen Jean-Claude (”Baby Doc”).

Hvor ligger Haiti henne?

Haiti [ha'iti] er et land der grænser op til Den Dominikanske Republik og er beliggende på den vestlige tredjedel af øen Hispaniola i det Caribiske Hav, øst for Cuba. Landet er en tidligere fransk koloni og var et af de første amerikanske lande efter USA, som erklærede sin uafhængighed.

Hvem hjalp Haiti i 2010?

Jens Tranum Kristensen blev i Haiti i et år efter jordskælvet og hjalp missionen med nødhjælpsarbejde og genopbygningsarbejde. Han støttede myndighederne med at genopbygge de områder, der blev ramt.

Hvordan er situationen i Haiti i dag?

Haitis Røde Kors vurderer i dag, at mellem 45.000-50.000 mennesker er omkommet. Haitis regering frygter dog, at op mod 100.000 mennesker kan være omkommet – dog et tal med meget stor usikkerhed. FN's hovedkvarter og bygninger er hårdt ramt, og der er stadigvæk intet klart overblik over antal af tilskadekomne og døde.

Hvordan hjalp de i Haiti?

Da et altødelæggende jordskælv for syv år siden lagde store dele af Haiti i ruiner, gav det ekko helt til Danmark. Støttefester, donationer og indsamlinger blev til livsvigtig hjælp til millioner af mennesker i nød.

Hvor ligger Hawaii i forhold til USA?

Koordinater: 21°18′41″N 157°47′47″VHawaii (tidligere kaldet Sandwich-øerne) er USAs 50. delstat og omfatter størstedelen af det arkipelag, som sammenfattet kaldes Hawaii-øerne. Øgruppen ligger ca. 3.700 km sydvest for USA's vestkyst i Stillehavet og udgør den sydligst beliggende stat i USA.

Hvilken plade ligger Port-au-Prince på?

Denne artikel omhandler Haitis hovedstad. Opslagsordet har også en anden betydning, se Port-au-Prince (arrondissement). Port-au-Prince er hovedstaden i Haiti på øen Hispaniola....
Port-au-Prince
Grundlagt1749
Demografi
Befolkning1.082.800 (2007)
- Areal38,19 km²

Hvilke organisationer hjalp efter jordskælvet i Haiti?

Røde Kors, FN og andre organisationer har gjort et enormt stykke nødhjælpsarbejde, efter at det ødelæggende jordskælv for præcis et år siden ramte Haiti. Og selve nødhjælpsoperationen har været en succes.

Hvor voldsomt var jordskælvet i Haiti i 2010?

Jordskælvet i Haiti 2010 var et katastrofalt jordskælv, der fandt sted 12. januar 2010 kl. 16:53 lokal tid (UTC-5). Skælvet havde en styrke på 7,0 på Richterskalaen og havde sit epicenter nær Léogâne 25 km fra Haitis hovedstad og største by, Port-au-Prince.

Hvornår var Haiti?

Den franske koloni Haiti var det første latinamerikanske land der i 1804 opnåede uafhængighed. Efter USA var Haiti det andet land på det amerikanske kontinent, der gennem den haitianske revolution opnåede selvstændighed.

Hvornår blev Haiti selvstændig?

Haitis selvstændighed blev dog først erklæret i 1804, efter at Toussaint Louverture var taget til fange og var død i fængslet i Frankrig. Samtidigt fransk kobberstik. AKG.

Hvor mange jordskælv har der været i Haiti?

oktober 1751, mens "hele byen var i ruiner" efter jordskælvet 3. juni 1770. Et andet jordskælv ødelagde byen Cap-Haïtien og andre byer i den nordlige del af Haiti og den Dominikanske Republik den 7. maj 1842; dette var også jordskælvet som ødelagde Sans Souci-paladset.

Hvorfor er der ofte jordskælv i Haiti?

Jordskælvet opstod tæt på den nordlige grænse på caribiske tektoniske plade, som bevæger sig østpå med ca 20 mm pr. år i forhold til den Nordamerikanske Plade. Forkastningszonen er delt i to forgreninger på Haiti, en i nord og en i syd.