Table of Contents:

 1. Hvad gør man med et amputeret ben?
 2. Hvad er en amputation?
 3. Hvorfor amputerer man?
 4. Hvad er Crus amputeret?
 5. Hvad sker der med amputerede lemmer?
 6. Hvad gør man ved fantomsmerter?
 7. Hvor meget koster en amputation?
 8. Hvad kan man gøre ved fantomsmerter?
 9. Hvordan behandler man fantomsmerter?
 10. Hvad er Transmetatarsal?
 11. Hvad er klinisk affald?
 12. Hvad er neuropatiske smerter?
 13. Hvorfor får man nervesmerter?
 14. Hvad koster en benprotese?
 15. Hvad vejer 1 ben?

Hvad gør man med et amputeret ben?

Inden operationen informerer lægen dig om, hvor højt på benet, man forventer at amputere. Når den syge del af benet er fjernet, syes muskler og hud sammen til et ca. 15-20 cm langt sår. Efter amputationen kaldes den del af benet, der er tilbage for ”stumpen”.

Hvad er en amputation?

Kirurgisk fjernelse af legemsdel som en arm, et ben, en finger etc. Af praktiske hensyn omtales her kun: Fjernelse af større del af en hånd eller arm (overekstremitets amputationer)

Hvorfor amputerer man?

Årsagen til amputation er hyppigst dårligt blodomløb, hvor vævet i benet har dårlige livsbetingel- ser, som følge af åreforkalkning eller sukkersyge. Herved kan der opstå sår og smerter. Amputation foretages kun når det er absolut nødvendigt og der ikke er andre behandlingstilbud.

Hvad er Crus amputeret?

Amputationsbenstøtten bør være længere end benstumpen, da patienterne ofte er bange for, at benstumpen støder på noget. Hvis patienten er crusamputeret, instrueres patienten i at sørge for, at knæet kan strækkes, da det er en forudsætning for at kunne bruge protese.

Hvad sker der med amputerede lemmer?

Amputerede lemmer bliver betragtet som klinisk risikoaffald og bliver sendt til særlige behandlingsanlæg, fx Kommunekemi i Nyborg.

Hvad gør man ved fantomsmerter?

Fantomsmerter er smerter fra en legemsdel, man har mistet. Behandlingen er typisk en blanding af opioid (morfin), antidepressiv medicin og epilepsimedicin. Smerter, der føles, som om de kommer fra en legemsdel, man har mistet, kaldes fantomsmerter.

Hvor meget koster en amputation?

« Nogle studier viser, at en amputation gennemsnitligt koster samfundet 250.000 pr. patient, mens andre studier siger op imod 600.000 kr.

Hvad kan man gøre ved fantomsmerter?

Fantomsmerter er smerter fra en legemsdel, man har mistet. Behandlingen er typisk en blanding af opioid (morfin), antidepressiv medicin og epilepsimedicin. Smerter, der føles, som om de kommer fra en legemsdel, man har mistet, kaldes fantomsmerter.

Hvordan behandler man fantomsmerter?

Sådan behandles fantomsmerter Medicinsk behandling kan bestå af antidepressiv medicin, epilepsimedicin, morfinpræparater eller typisk en kombination af alle tre. Andre behandlingsformer er akupunktur og elektrisk stimulation af huden eller af rygmarven på det sted, hvor nerver til den manglende kropsdel udgår.

Hvad er Transmetatarsal?

Atraumatisk operationsteknik til sundt væv, en lang plantar og kort dorsal lap, knogleresection med en oscillerende sav i sund knogle.

Hvad er klinisk affald?

Klinisk risikoaffald er affald, der kan være inficeret og således indebærer en særlig risiko. Klinisk risikoaffald kommer fra hospitaler, klinikker, læger og dyrlæger. Det er væsentligt for miljøet, at der ikke bliver blandet andre typer affald i det kliniske risikoaffald.

Hvad er neuropatiske smerter?

Neuropatiske smerter defineres som smerter, der er forårsaget af en skade eller sygdom, som afficerer det somatosensoriske nervesystem. De kan skyldes beskadigelse af nervebanerne på ethvert sted fra terminalerne på de perifere nociceptorer til de kortikale neuroner i hjernen.

Hvorfor får man nervesmerter?

Nervesmerter er smerter der skyldes en sygdom eller skade i det sensoriske nervesystem. Det sensoriske nervesystem fører nerveimpulser til hjerne og rygmarv, og står blandt andet for bearbejdning af sanserne. Sygdomme og skader i hjerne, rygmarv, nerverødder, nerveplekser og nerver kan medføre nervesmerter.

Hvad koster en benprotese?

Den slags patienter har meget svært ved at bruge en normal protese,« siger Peter Holmbjerg Jørgensen. I Sverige, hvor OI-protesen er udviklet af Peter Ingvar Brånemark, er der nu over 100 patienter, som går rundt med det praktiske metalben. Prisen er cirka en kvart million kroner pr. styk.

Hvad vejer 1 ben?

15 % af legemsvægten. Den længste og tungeste knogle er lårbensknoglen, der hos en mand på 80 kg vejer ca. 1 kg. Skelettet bærer kroppen sammen med muskulatur og sener.