Table of Contents:

  1. Hvordan tager man frø fra valmuer?
  2. Er valmuer ukrudt?
  3. Kan man spise valmue?
  4. Hvad er Fiskegift?
  5. Hvornår kan man så valmuefrø?
  6. Hvordan samler man frø?

Hvordan tager man frø fra valmuer?

Her kan du se, hvordan du gør: Hiv hele planten op med rod eller klip frøstanden med et stort stykke stilk af. Valmueplanterne vendes forsigtigt ned i en papirspose med frøkapslerne først og bindes fast til papirsposen. Bagefter hænges planterne op - gerne under et tagudhæng, hvor de kan få luft - men ikke bliver våde.

Er valmuer ukrudt?

I Danmark findes tre arter, hvoraf den almindeligste er den kraftigt røde kornvalmue (Papaver rhoeas), der kan forekomme i store mængder i braklagte marker og som ukrudt i usprøjtede kornmarker.

Kan man spise valmue?

Udover at smage godt i brød, kager og anden madlavning bruges valmuen, hvor birkes kommer fra, også til stoffet opium. Det sker ved at ridse i frøkapslen og bruge saften fra planten.

Hvad er Fiskegift?

Frøolien lindrer ved forfrysninger og sprukken hud, og frøene indeholder et bedøvende stof, som man siden oldtiden har brugt som fiskegift. I gamle dage lagde man kongelysblade i bunden af træsko, for at undgå forfrysninger. I Danmark findes der tre arter af kongelys, nemlig mørk, uldbladet og filtbladet kongelys.

Hvornår kan man så valmuefrø?

Valmuefrø skal have frost for at spire. Valmuer kan derfor med fordel sås i det sene efterår – husk at en dag, hvor det ikke blæser! Frøene er ganske små og du får dem hurtigt spredt over hele haven, hvis du ikke er varsom.

Hvordan samler man frø?

Sådan samler du frøene Frøstandene skal helst blive siddende på planterne så længe som muligt, men de skal dog ikke sidde så længe, at frøene drysser ud. En god tommelfingerregel er at plukke frøstande med stilk, når de er brune og tørre. Det er allerbedst at høste i tørt vejr, da frøene så også er tørre.