Table of Contents:

 1. Hvad betyder Odins tilnavn YGG?
 2. Hvad er ringfod hos heste?
 3. Hvem er Lokes far?
 4. Hvad hedder Lokes mor?
 5. Hvem dræber Odin?
 6. Er udgårdsloke og Loke den samme?
 7. Hvem fødte Loke?
 8. Hvorfor blev Loke lænket?
 9. Hvilken betydning har Yggdrasil?
 10. Hvad hedder verdenstræet?
 11. Hvem er søn af Odin?
 12. Hvad hedder Odins spyd?
 13. Hvilken dag er Lokes dag?
 14. Hvad betyder navnet Loke?

Hvad betyder Odins tilnavn YGG?

Han omtales i kilderne gerne med andre navne: hyppigt bruges tilnavnet Alfader, andre gange kaldes han Ygg (den frygtelige), et andet navn var Jolner, og under det optrådte Odin som julens gud. De mange navne afspejler de mange funktioner og roller Odin havde.

Hvad er ringfod hos heste?

Ringfod er en kronisk hævelse, bestående af nydannet binde- og knoglevæv, som er placeret i kodebens-, kronbens- eller hovbens-regionen. Hvis hævelsen er placeret i området mellem kodeben og kronben, betegnes den som en høj ringfod, hvorimod en hævelse under kronbenet kaldes en lav ringfod.

Hvem er Lokes far?

Loke er oprindelig ud af jætteslægt, men bor i Asgård og respekteres af guderne. Han har blandet blod med Odin. Loke er af karakter lumsk og upålidelig. Han har mange gange snydt både jætter og guder og spillet dem ud imod hinanden.

Hvad hedder Lokes mor?

Hans far var jætten Farbaute og hans mor Laufey, hvis slægtskabsforhold er usikre; Clunies Ross mener fx, at hun er af aseslægt. Hans brødre var Byleist og Helblind.

Hvem dræber Odin?

Fenrisulven er dog så snu, at den kræver en af gudernes hånd i pant. Derfor lægger guden Tyr sin hånd i munden på ulven. Guderne får lænket Fenrisulven, men som hævn bider den Tyrs hånd af. Ved Ragnarok slipper Fenrisulven løs og dræber guden Odin i kamp, mens den selv dræbes af Odins søn Vidar.

Er udgårdsloke og Loke den samme?

Udgårdsloke, kæmpemæssig jætte, der også kalder sig Skrymer. Han optræder i den lange myte i Snorres Edda, hvor Thor rejser med Loke og Tjalfe til Udgård (se bokstekst).

Hvem fødte Loke?

Ifølge myterne var Loke søn af jætten Farbaute og hans kone, Nål. Loke blev gift med gudinden Sigyn, der var mor til hans sønner Vale og Narfe. Sit mest uhyrlige afkom – Fenrisulven, Midgårdsormen og dødsgudinden Hel – fik Loke imidlertid med jættekvinden Angerboda.

Hvorfor blev Loke lænket?

Da Loke var skyld i Balders død, fik guderne nok af ham. De fangede ham og hans to sønner Nar og Vale. Så forvandlede de Vale til en ulv, der straks dræbte broderen Narfe. Loke blev ført til en hule, hvor han blev lænket til tre sten, med tarmene fra hans søn Narfe.

Hvilken betydning har Yggdrasil?

Odins tilknytning til træet fremgår af navnet. "Yggdrasil" betyder "Yggs hest", og Ygg (= den skrækkelige) er et af Odins mange tilnavne. Når verdenstræet kaldes "Odins hest", ligesom galgen kaldes "hængt mands hest", henviser det til Odins selvofring, da han hængte sig for at vinde visdom.

Hvad hedder verdenstræet?

Asken Yggdrasil Træet kaldes flere steder også for Verdenstræet. I bogen Guder i Norden står der: Midt i verden står asken Yggdrasil, som er grøn både vinter og sommer. Den kaldes 'Verdenstræet' og har stor magt og skjuler mange hemmeligheder.

Hvem er søn af Odin?

Hvem er Thor? Thor er Odins søn. Han er den stærkeste og mest populære af de nordiske guder. Han har et stort, rødt skæg og et hidsigt temperament.

Hvad hedder Odins spyd?

Gungner eller Gunger (nørrænt: gungnir "det rystende") var ifølge nordisk mytologi Odins altgennemborende, træfsikre spyd som Loke gav til Odin, da han skulle fungere som dommer i et væddemål mellem Loke og dværgene.

Hvilken dag er Lokes dag?

5. Lørdag var Lokes dag. Ugens næstsidste dag var speciel, fordi den som den eneste af vikingernes dage ikke blev opkaldt efter en guddom. Enkelte historikere har dog siden starten af 1800-tallet påstået, at lørdagen oprindeligt hed Lokadagr (Lokes dag).

Hvad betyder navnet Loke?

Loke er et nordisk navn af uvis oprindelse. Den nordiske gud Loke er far til midgårdsormen og til Hel, dødrigets vogter. Tidligere var de nordiske gudenavne tabu, og loke er først sent blevet taget i brug som drengenavn. Navnet er mest almindeligt i København og Østjylland.