Table of Contents:

 1. Hvad dannes i hypofysens forlap?
 2. Hvad er Hypofysesygdomme?
 3. Hvor dannes somatotropin?
 4. Hvad er Hypofyseinsufficiens?
 5. Hvorfor vokser hypofysen?
 6. Hvor bliver FSH og LH dannet?
 7. Hvilke hormoner produceres i hypofysen i hjernen?
 8. Hvad er hypofysetumor?
 9. Hvor produceres væksthormon?
 10. Hvordan kan man få væksthormon?
 11. Hvor sider hypofysen?
 12. Hvad er tumor i hypofysen?
 13. Kan hypofysen vokse?
 14. Kan stress påvirke hypofysen?
 15. Hvor bliver LH dannet?

Hvad dannes i hypofysens forlap?

Hypofysens forlap danner følgende hormoner: Luteiniserende Hormon (LH) og FollikelStimulerende Hormon (FSH): Er involveret i blandt andet kvinders menstruationscyklus og produktionen af testosteron i testiklerne hos mænd. Prolaktin: Får brysterne til at danne mælk i forbindelse med graviditet.

Hvad er Hypofysesygdomme?

Hypofysesygdomme, sygdomme, som påvirker hypofysens hormonproduktion og evt. ved tryk på de nærliggende organer, synsnerverne og hypothalamus, fremkalder symptomer fra disse. Hypofysesygdomme forekommer sjældent, men medfører ofte udtalte symptomer.

Hvor dannes somatotropin?

Somatropin til behandling af mangel på væksthormon er fremstillet ved genteknik, men er identisk med det naturlige væksthormon, som dannes i hypofysen. Hypofysen er en lille kirtel i hjernen, som ud over væksthormon producerer andre vigtige hormoner til regulering af kroppens funktioner.

Hvad er Hypofyseinsufficiens?

Hypofyseinsufficiens er en tilstand, hvor der er nedsat produktion og funktion af hypofysens hormoner. Insufficiens betyder utilstrækkelig på latin. Sygdommen er sjælden med cirka 100 nye tilfælde per år i Danmark, og er lige hyppig hos mænd og kvinder.

Hvorfor vokser hypofysen?

Sygdomme kan opstå på flere måder. Det sker, at det ikke-hormonproducerende kirtelvæv i hypofysen vokser mere end normalt, og at der udvikles en svulst i hypofysen. Hypofysen ligger i en lille lomme i kranieknoglen. Når kirtlen vokser, bliver det med tiden for lidt plads i denne lomme.

Hvor bliver FSH og LH dannet?

Ovariernes hormonproduktion reguleres via feedbackmekanismer i hypothalamus-hypofyse-gonadeaksen. Hypothalamus frigiver gonadotropinreleasing hormone (GnRH), som stimulerer hypofysen til at producere follikelstimulerende hormon (FSH) og luteiniserende hormon (LH).

Hvilke hormoner produceres i hypofysen i hjernen?

De hormoner, som bliver produceret, i hypofysen er: Væksthormon (GH) Thyreoideastimulerende hormon (TSH) Adrenokortikotropt hormon (ACTH)

Hvad er hypofysetumor?

Hypofysetumorer er unormale vækster, der udvikler sig i din hypofyse. Nogle hypofysetumorer kan resultere i for mange af de hormoner, der regulerer vigtige funktioner i kroppen. Nogle hypofysetumorer kan få din hypofyse til at producere lavere hormonniveauer. De fleste hypofysetumorer er ikke kræftvækster (Maligne).

Hvor produceres væksthormon?

Væksthormon bliver dannet i hypofysen, som er en lille kirtel, der ligger i bunden af hjernen lige bag øjnene. Hypofysen producerer flere såkaldt overordnede hormoner, der har stor betydning for vores normale udvikling og livsudfoldelse. Et af disse hormoner kaldes væksthormon.

Hvordan kan man få væksthormon?

Væksthormon er en af de hormoner, der dannes i hypofysen, en lille kirtel lige under hjernen. Der laves mest væksthormon om natten, især lige efter man er faldet i søvn. Fra hypofysen sendes væksthormonet til leveren. I leveren dannes der herefter vækstfaktorer, som får knoglerne til at vokse.

Hvor sider hypofysen?

Hypofysen er en kirtel på størrelse med en ært. Den befinder sig inde bag øjnene på undersiden af hjernen, lige under hypothalamus (se tegning), og er kroppens overordnede center for hormonproduktion. Hypofysen er et kontrolcenter, som regulerer mange sider af kroppens vækst, udvikling og daglige funktioner.

Hvad er tumor i hypofysen?

Hvad er en svulst i hypofysen (hypofyseadenom)? En svulst i hypofysen kaldes også et hypofyseadenom. Det er en godartet svulst og den er ikke arvelig. Den opstår uden kendt årsag hos både mænd og kvinder, typisk i alderen 30-60 år. En svulst i hypofysen er oftest 1-3 cm i størrelse, men kan være mindre eller større.

Kan hypofysen vokse?

Sygdomme kan opstå på flere måder. Det sker, at det ikke-hormonproducerende kirtelvæv i hypofysen vokser mere end normalt, og at der udvikles en svulst i hypofysen. Hypofysen ligger i en lille lomme i kranieknoglen. Når kirtlen vokser, bliver der med tiden for lidt plads i denne lomme.

Kan stress påvirke hypofysen?

Der kan være mange årsager, men en af dem, som kan stikke af, er mængden af kortisol i forbindelse med stress, hvad enten det skyldes noget udefrakommende eller noget i os selv. Resultatet er, at mængden af kortisol stiger, og dette har en stor indvirkning på hormonerne i hypothalamus og hypofysen.

Hvor bliver LH dannet?

Hypothalamus frigiver gonadotropinreleasing hormone (GnRH), som stimulerer hypofysen til at producere follikelstimulerende hormon (FSH) og luteiniserende hormon (LH).