Table of Contents:

 1. Hvad hedder en vulkansk revne?
 2. Hvad er den mest kendte vulkan?
 3. Hvilke vulkaner er der i Europa?
 4. Hvad hedder den mest aktive vulkan i Europa?
 5. Hvad kaldes Vulkanåbninger?
 6. Hvor ligger Spaltevulkaner?
 7. Hvilken type vulkan er Tambora?
 8. Hvor findes der Stratovulkaner?
 9. I hvilke lande er der vulkaner?
 10. Hvor mange vulkaner er der i Europa?
 11. Hvor ligger vulkanen Stromboli?
 12. Hvad hedder den vulkan i Europa der er i udbrud hver dag?
 13. Hvor er der konstruktive pladegrænser?
 14. Hvorfor opstår askeskyer?
 15. Hvor finder man Keglevulkaner?

Hvad hedder en vulkansk revne?

Et vulkanudbrud begynder, når trykket i kammeret af magma bliver så højt, at magmaen presses op mod overfladen. Her skydes den typisk ud af vulkanens munding, kaldet krateret. Nogle gange kommer der også store mængder af aske, som dannes, når magma kommer i kontakt med luften.

Hvad er den mest kendte vulkan?

Etna er Europas højeste og allermest populære vulkan. Det er en aktiv stratovulkan på Siciliens østkyst, Italien, i hovedstaden Catania. Vulkanen er 3.350 meter høj.

Hvilke vulkaner er der i Europa?

Vulkaner i Europa På Sicilien ligger en af verdens mest berømte vulkaner Etna. Med sine 3323 meter, er Etna Europas højeste vulkan og næsten tre gange så høj som sin kollega Vesuv på det italienske fastland. Den er også langt mere aktiv, da der sjældent går mere end 10 år mellem to vulkanudbrud på Etna.

Hvad hedder den mest aktive vulkan i Europa?

Mt. Etna, som findes på Sicilien, Italien (37°44'N, 15°00'Ø), er Europas største vulkan. Den har et rumfang på mindst 350 km3 og er en af verdens mest aktive (dvs. produktive, hvad angår udbrud) vulkaner.

Hvad kaldes Vulkanåbninger?

Gasserne, der automatisk dannes ved smeltningen af den varme opstrøm vil tvinge magmaet til vejrs, og det udstrømmende materiale eller lava – kalder vi det, når det strømmer ud igennem en vulkans krater i et udbrud. Det betyder igen, at optrængningen af lavaen skyldes afgivelse af vulkanske gasser.

Hvor ligger Spaltevulkaner?

Spaltevulkaner laver altså ikke én enkelt stor kanal ved et udbrud, men en lang spalte, hvor magmaen vil blive skudt ud af. Sådanne spalter kan være flere kilometer lange og kan tit findes ved konstruktive pladegrænser. Spaltevulkaner dannes generelt der, hvor to kontinentalplader trækker sig fra hinanden.

Hvilken type vulkan er Tambora?

100.000 mennesker døde ved selve udbruddet, men mange flere – ca. 44.000 – senere i forbindelse med de følgende effekter på selve Sumbawa og 38.000 på den nærliggende ø Lombok. Denne vulkan tilhører Subduktionsvulkantypen.

Hvor findes der Stratovulkaner?

Stratovulkaner er typiske i subduktionszoner, hvor to kontinentalplader støder sammen. Den har mere stejle skråninger og en mere tyktflydende lava end f. eks. skjoldvulkaner.

I hvilke lande er der vulkaner?

bali, indonesien Indonesien er på tredjepladsen over lande i verden med flest vulkaner efter USA og Rusland. Der er ikke færre end 127 aktive kratere i øriget, og til forskel fra de to lande i den nordlige hemisfære bor mennesker i den sydøstasiatiske nation meget tæt på de farlige vulkanbjerge.

Hvor mange vulkaner er der i Europa?

På det europæiske kontinent er der omkring hundrede vulkaner, som har været aktive inden for de sidste 10 000 år, og heraf ligger de 30 inden for EU's område.

Hvor ligger vulkanen Stromboli?

Stromboli (Oldgræsk: Στρογγύλη, betydende "rund") er en aktiv vulkanø tilhørende den italienske øgruppe De Æoliske øer i det Tyrrhenske hav nord for Sicilien. Øen har ca. 400 indbyggere.

Hvad hedder den vulkan i Europa der er i udbrud hver dag?

Vesuv (italiensk: Monte Vesuvio) er et vulkansk bjerg i Syditalien nær storbyen Napoli (40°49′17″N 14°25′32″ØKoordinater: 40°49′17″N 14°25′32″Ø). Vesuv er 1.281 m høj og er en såkaldt sammensat vulkan, der er opbygget gennem mange udbrud.

Hvor er der konstruktive pladegrænser?

Konstruktiv pladegrænse: Island ligger på den midtatlantiske oceanryg, som er en konstruktiv pladegrænse. Island bliver lidt større hvert år, fordi pladerne under øen bevæger sig fra hinanden.

Hvorfor opstår askeskyer?

En britisk vulkanolog forklarer, at når magma, flydende klippe og smeltet is blandes, så skydes der pulveriserede klippepartikler højt til vejrs i en sky af vanddamp og gas.

Hvor finder man Keglevulkaner?

Keglevulkaner findes især rundt langs "Stillehavets ildring", hvor havbunden bliver skubbet ned under landjorden. Vesuv er en af de kendteste keglevulkaner.