Table of Contents:

 1. Hvad er det vigtigste i jødedommen?
 2. Hvilke ritualer er der i jødedommen?
 3. Hvad vil det sige at være jøde i dagens Danmark?
 4. Hvad er Bederemme?
 5. Hvad er jødedommens regler?
 6. Hvad betyder en mezuzah?
 7. Hvor mange synagoger er der i hele Danmark?
 8. Hvor bor jøderne i Danmark?
 9. Hvorfor går man med kalot?
 10. Hvad vil det sige at jødedommen er en lovreligion?
 11. Hvad er forbudt i jødedommen?

Hvad er det vigtigste i jødedommen?

Den vigtigste helligdag i jødedommen er sabbatten; en ugentlig helligdag, der fejres fra solnedgang om fredagen til solnedgang om lørdagen. Sabbatten tager som sit forbillede beretningen fra 1. Mosebog, hvor Gud efter på seks dage at have arbejdet med at skabe verden, hvilede på syvendedagen.

Hvilke ritualer er der i jødedommen?

Hvordan praktiserer jøderne deres tro? Jøder skal bede tre gange om dagen: morgen, eftermiddag og aften. Bønnen kan siges hvor som helst, men ifølge traditionen kan visse bønner kun siges i synagogen eller ved tilstedeværelse af mindst ti jødiske mænd. Den jødiske gudstjeneste foregår i synagogen.

Hvad vil det sige at være jøde i dagens Danmark?

På trods af, at der er uendelig mange forskellig måder at være jøde på, i Danmark såvel som i udlandet, er jøder alligevel bundet sammen på tværs af nationer, sprog og religiøsitet af en fælles historie, traditioner og kultur. Her kan du finde ud af mere om, hvad det vil sige at have en jødisk identitet.

Hvad er Bederemme?

Bederemme er to læderremme, der hver er forsynet med en læderkapsel, som indeholder fire tekster fra Mosebøgerne. Remmene fastholder kapslerne på pande og venstre arm hos jødiske mænd under morgenbønnen.

Hvad er jødedommens regler?

Der findes rigtig mange regler i jødedommen. Der er regler for, hvad man må spise, og hvornår man må arbejde. Der er også regler for, hvornår mænd og kvinder må opholde sig sammen, og hvornår de skal være adskilt. Men det er langt fra alle jøder, der overholder reglerne fuldstændigt.

Hvad betyder en mezuzah?

En mezuzah (flertal "mezuzot") er en lille beholder, der i jødiske hjem monteres på dørkarme til rum, hvor der spises, bedes eller soves.

Hvor mange synagoger er der i hele Danmark?

Danmark. Den ene synagoge i København ligger i Krystalgade og blev indviet i 1833. Synagogen i den forhenværende danske by Frederiksstad i Sydslesvig blev indviet i 1845. I Ole Suhrsgade findes der også en synagoge, dog mindre end synagogen i Krystalgade.

Hvor bor jøderne i Danmark?

Tidligere fandtes der små jødiske menigheder i flere byer over hele landet, blandt andet i Randers, Fredericia og Aalborg. I dag er det især i København, der bor jøder. Under halvdelen af de 7000 jøder, der bor i Danmark, er medlemmer af en jødisk menighed - hvilket er et mønster, man ser i de fleste andre lande.

Hvorfor går man med kalot?

I jødiske kredse er kalotten med til at vise, hvilken type af den jødiske tro, man bekender sig til, samt hvilken 'klan' man tilhører – altså en ganske praktisk foranstaltning. ... Han har designet en kalot af hår.

Hvad vil det sige at jødedommen er en lovreligion?

Jødedommen kaldes en lovreligion. Grundlaget for den jødiske lov, halakha, er de bud, som findes i Torahen, hvoraf rabbinerne har talt 613. Af de 613 mitzvot eller bud, træder 10 virkelig ud. Disse ti bud (Aseret haDibrot) nedskrev Profeten Moses ifølge den jødiske tradition på to stentavler på Sinajbjerg.

Hvad er forbudt i jødedommen?

Enhver sammenblanding af kød og mælkeprodukter er forbudt. Man spiser ikke kød og mælkeprodukter ved samme måltid, og i husholdningen er der gryder, pander og porcelæn til hhv. kød og retter med mælk; disse holdes også adskilt under opvask. Se også jødisk køkken.