Table of Contents:

 1. Hvad betyder Polis på græsk?
 2. Hvordan definerer man en bystat Hvad er fordelene ved en bystat og hvad er svaghederne?
 3. I hvilken hovedstad ligger Akropolis?
 4. Hvad er en bystat?
 5. Hvad er en oikos?
 6. Hvem var Metoikerne?
 7. Hvad er en bystat i Tyskland?
 8. Hvad kaldes antikkens bystat på græsk?
 9. Hvad blev Akropolis brugt til?
 10. Hvor skal man bo i Athen?
 11. Hvor mange bystater var der i Grækenland?
 12. Hvilken periode var antikken?
 13. Hvor mange bystater var der i antikkens Grækenland?

Hvad betyder Polis på græsk?

Polis (ental: πόλις; flertal: πόλεις) betyder både by, stat og kombinationen af by og stat, altså bystat. Betegnelsen stammer fra oldtidens Grækenland, hvor det er en betegnelse for de græske bystater.

Hvordan definerer man en bystat Hvad er fordelene ved en bystat og hvad er svaghederne?

Den adskiller sig fra nationalstaten ved, at et folkeslag ikke er samlet i én stor stat med mange byer, men opsplittet på et stort antal mindre stater, hver med en by som politisk, militært, religiøst og økonomisk centrum. Egentlige bystater hører fortiden til.

I hvilken hovedstad ligger Akropolis?

Akropolis i Athen er den bedst kendte akropolis i Grækenland. Selvom der findes flere akropoliser i Grækenland, er Akropolis i Athen så betydningsfuld, at den er almindeligt kendt blot som "Akropolis". Akropolis i Athen er en flad klippe, som rejser sig 150 meter over havet i byen Athen.

Hvad er en bystat?

En bystat betegner en anerkendt stat, hvis territorium udelukkende består af en enkelt by og dens umiddelbare opland. Nutidige eksempler på bystater er f. eks. Vatikanet, Singapore og Monaco.

Hvad er en oikos?

Oikos betyder hus, hjem og husstand, men også i videre forstand familie og slægt. Oikos forstået som hus og hjem: Var rammen om det daglige liv, særligt for kvinden. Manden var overhovedet i oikos, men typisk meget engageret i arbejde og i samfundslivet i polis.

Hvem var Metoikerne?

Ordet kommer af græsk metoikos, af meta- og oikos 'hus, hjem'. Metoikerne var dels fribårne tilflyttere, dels frigivne slaver, og de udgjorde således en slags mellemstand mellem bystatens borgere og slaverne.

Hvad er en bystat i Tyskland?

Tyskland er inddelt i 16 delstater eller forbundeslande. Af disse er de tre såkaldte bystater; Berlin, Hamborg og Bremen. Berlin er dels hovedstad for Tyskland, dels hovedstad i forbundslandet og bystaten Berlin. Hamborg er den næststørste by i Tyskland, mens Bremen er nummer 4 på samme liste.

Hvad kaldes antikkens bystat på græsk?

I forbindelse med kolonisationen udvikledes en ny statsform, polis 'bystaten', og den kom til at dominere den græske verden helt frem til oldtidens slutning.

Hvad blev Akropolis brugt til?

Under tyrkernes belejring af Athen 1456-58 blev Akropolis atter brugt som fæstning, og mange bygninger blev ødelagt. Værre gik det under det venetianske angreb i 1687, hvor Parthenon blev brugt som krudtmagasin og sprang i luften.

Hvor skal man bo i Athen?

De mest centrale bydele er Plaka (måske også en bydel med en del larm, men det er virkelig i hjertet af byen), Makrigianni, Koukaki, Monastiraki, Thissio og Syntagma. Et godt tip er at bo lidt udenfor det centrale Athen, hvor der ofte findes fredelige områder med billigere hoteller.

Hvor mange bystater var der i Grækenland?

I selve Grækenland og langs Lilleasiens vestkyst opstod mindst 700 bystater. Hertil kom nok hen ved 500 bystater grundlagt som kolonier langs Middelhavets og Sortehavets kyster, de fleste af dem i perioden ca. 750-500 f.Kr., fx Syrakus på Sicilien og Byzantion ved Bosporusstrædet.

Hvilken periode var antikken?

Antikken er perioden fra ca. 750 f. Kr. til 400 e.

Hvor mange bystater var der i antikkens Grækenland?

I selve Grækenland og langs Lilleasiens vestkyst opstod mindst 700 bystater. Hertil kom nok hen ved 500 bystater grundlagt som kolonier langs Middelhavets og Sortehavets kyster, de fleste af dem i perioden ca. 750-500 f.Kr., fx Syrakus på Sicilien og Byzantion ved Bosporusstrædet.